Aflossingsvrije hypotheek oversluiten

Aflossingsvrije hypotheek oversluiten

Aflossingsvrije hypotheek oversluiten – De aflossingsvrije hypotheek was lange tijd een aantrekkelijke hypotheekvorm vanwege de lagere maandlasten. Hoewel de lagere maandlasten natuurlijk een voordeel zijn, kent deze hypotheekvorm ook nadelen.

Geen aflossing van de hypotheek

Een van deze nadelen is dat u niets aflost tijdens de gehele looptijd van dit soort hypotheek. Uw maandelijkse betaling bestaat namelijk slechts uit hypotheekrente, er wordt dus geen kapitaal opgebouwd bij deze hypotheekvorm. U dient er dan zelf voor te zorgen dat u aan het einde van de looptijd genoeg kapitaal heeft om de hypotheek af te lossen.

Woning moeten verkopen aan het einde van de looptijd

In de meeste gevallen wordt de woning aan het einde van de looptijd verkocht zodat de opbrengst gebruikt kan worden om de hypotheek af te lossen. Als de woning overwaarde heeft komt dat deel vrij, en kan dat eventueel gebruikt worden om een andere woning te kopen. Als de woning echter geen overwaarde heeft of minder waard is dan het hypotheekbedrag kan er een vervelende situatie ontstaan.

Renteaftrek aflossingsvrije hypotheek

De regels zijn veranderd in de loop der tijd en bij aflossingsvrije hypotheken kunt u geen rente meer aftrekken voor belasting. De enige mogelijkheid om rente aftrekbaar te maken is dus als u uw hypotheek ook daadwerkelijk aflost.

Aflossingsvrije hypotheek oversluiten

Als u een aflossingsvrije hypotheek heeft kan het zo zijn dat u deze wilt oversluiten naar een hypotheek met betere rente. Voor deze gevallen is er een overgangsregeling in het leven geroepen waardoor mensen die een aflossingsvrije hypotheek hebben afgesloten voor 1 januari 2013 onder bepaalde voorwaarden toch rente kunnen aftrekken voor de belasting. Een van deze voorwaarden is dat de woning waar u de hypotheek voor heeft ook echt uw hoofdverblijf is.

Aflossingsvrije hypotheek met Nationale Hypotheek Garantie (NHG) oversluiten

Als u uw hypotheek wilt oversluiten wanneer er sprake is van NHG, dan is het maximale deel van het aflossingsvrije deel 50%. Ook mag het totaal (alle andere kosten zoals oversluitkosten en notariskosten) nooit de vastgestelde NHG grens overschrijden.

Boeterente

Bij het oversluiten van een hypotheek komt het een en ander kijken. Zo kunt u te maken krijgen met een boeterente, dit is een boete die u aan de huidige hypotheekverstrekker moet betalen omdat u de hypotheekovereenkomst vroegtijdig gaat beëindigen. Lees meer over boeterente berekenen.

Wilt u direct 100% zekerheid of een aflossingsvrije hypotheek oversluiten voor u verstandig is? Neem dan vrijblijvend contact met ons op.

Persoonlijk contact