Uitgelicht: Hypotheek oversluiten
Uw hypotheek oversluiten kan financieel voordeel opleveren. Of dat in uw geval ook zo is hangt af van uw persoonlijke situatie.
Als u wilt weten wat uw mogelijkheden zijn, kunnen wij u direct 100% zekerheid bieden.
Inleiding
Met de informatie in dit artikel kunt u beoordelen of oversluiten ook voor u interessant is.
Dit artikel bevat 3 hoofdstukken:
- De reden voor het oversluiten van de hypotheek
- Is oversluiten mogelijk en zinvol?
- Kosten en mogelijke boeterente
1. De reden voor het oversluiten van de hypotheek
Uw hypotheek oversluiten kan voordelen opleveren. U heeft er in de meeste gevallen wel een hypotheekadviseur bij nodig, en mogelijk betaalt u een boeterente. Daarbij is uw persoonlijke situatie natuurlijk bepalend of oversluiten ook daadwerkelijk voordelen kan opleveren. Zo zijn er zijn diverse scenario’s waarbij oversluiten gewenst kan zijn:
Lagere maandlasten
De nummer één reden dat mensen een hypotheek willen oversluiten is de lagere rente. Door het oversluiten van een hypotheek naar een lagere rente kunt u besparen. Met de huidige lage rentes is het voor veel huiseigenaren voordeliger om de hypotheek over te sluiten waardoor er lagere maandlasten ontstaan.
Vastzetten van een nieuwe renteperiode, meer zekerheid
Het is mogelijk om uw hypotheek over te sluiten en een lagere rente voor langere tijd vast te zetten, hierdoor krijgt u zekerheid dat u gedurende langere periode een lagere rente betaald (ook al stijgt de actuele hypotheekrente).
Betere voorwaarden
Er is veel te doen geweest om de zogenaamde woekerpolis, dat is een hypotheekproduct waarbij de spaar- en beleggingsresultaten vaak niet voldoende zijn om het geleende hypotheekbedrag af te lossen.
Hoewel dit soort hypotheken niet meer als nieuwe hypotheek mogen worden verstrekt, zijn er nog veel mensen die aan een dergelijke hypotheek vastzitten. De hypotheek oversluiten naar een ander soort hypotheek bij een andere hypotheekverstrekker kan dan meer zekerheid bieden. Het kan overigens wel zo zijn dat er hogere kosten aan verbonden zijn.
Uit elkaar
Als u uit elkaar gaat heeft dat natuurlijk ook gevolgen voor de koopwoning en de hypotheek. Zo kan bijvoorbeeld één van jullie in de woning blijven wonen, of gaan jullie beiden verhuizen waarbij er op hypotheek gebied veel verandert. Voor deze scenario’s is goed en onafhankelijk hypotheekadvies bepalend voor een goede uitkomst.
2. Is oversluiten mogelijk en zinvol?
Naast een goede reden dient het oversluiten natuurlijk ook financieel haalbaar te zijn. Inkomsten moeten toereikend zijn en ook moet er voldoende ruimte zijn voor mogelijke boeterentes.
Oversluiten van een hypotheek kost altijd geld. Het is belangrijk dat de uiteindelijke besparing en mogelijk betere voorwaarden het oversluiten rechtvaardigen.
3. Kosten en mogelijke boeterente
Zoals benoemd kost het oversluiten van een hypotheek altijd geld. Het hangt natuurlijk af van een aantal factoren:
- Het soort hypotheek
- De hypotheekverstrekker of bank
- Eventuele boeterente
Boeterente wordt vaak betaald aan de oude hypotheekverstrekker wanneer u de overeenkomst vroegtijdig stopt. De hypotheekverstrekker zal namelijk inkomsten mislopen, en de boeterente is daar een compensatie voor.
Naast deze factoren zijn er ook andere kosten waar u rekening mee dient te houden:
Notariskosten
Een hypotheekakte passeert bij de notaris, deze legt alles officieel vast en daar betaalt u notariskosten voor. De kosten liggen meestal tussen de 500 en 800 euro voor normale hypotheken.
Taxatiekosten
De waarde van de woning is bepalend voor de hypotheek. De bank of hypotheekverstrekker zal op basis van de waarde van de woning bepalen wat het maximale hypotheekbedrag is. Ook worden eventuele risico’s in kaart gebracht die van invloed kunnen zijn op de hypotheekaanvraag.
In sommige gevallen is een taxatie niet nodig, zoals wanneer het te lenen hypotheekbedrag lager is dan 60% van de huidige WOZ waarde van de woning.
Kosten voor hypotheekadvies
Er komt veel werk kijken bij het oversluiten van een hypotheek, zoals o.a. het verzamelen en controleren van documenten, bemiddelen met banken en hypotheekverstrekkers, bepalen wat er aan verzekeringen nodig is en het opmaken van de hypotheekakte.
Goed en onafhankelijk hypotheekadvies is bepalend voor de doorlooptijd van een hypotheekaanvraag. Het helpt u om het hele proces soepel te laten verlopen zodat uw aanvraag wordt goedgekeurd. Hier betaalt u kosten voor aan uw hypotheekadviseur.
Over het algemeen kunt u de kosten laten meefinancieren in de hoofdsom, waardoor de kosten (net als de hypotheeklening zelf) over een langere periode worden afbetaald en u het niet direct hoeft te betalen. De meeste hypotheekadviseurs zullen dit voor u berekenen.